viernes, 17 de marzo de 2017

La Vall de Beneixama en l'organització històrica del territori valencià. Un lleuger repas històric (y IV)

La divisió del Regne de València en províncies sempre ha sigut entés pels sectors nacionalistes con una forma intencionada de destrucció de la identitat valenciana. Es improbable que als lliberals del primer terç del segle XIX, moment en el que s'implanten, els guiara eixa intenció i no  la de buscar una millor vertebració d'Espanya amb una administració mes propera als ciutadans, però no es menys cert que el fet de reservar el topònim València a una de les tres províncies, ha contribuït a una evident desvinculació tant de Castelló com d'Alacant respecte a l'antic Regne, una “malignitat angoixosa”, diran alguns. Es per eixe motiu que la idea de comarcalització (o mancomunització, per evitar susceptibilitats), podem entendre-la com una qüestió administrativa i cultural, o com una qüestió purament ideològica en contra d'eixa divisió provincial, segons cadascú vullga. Vegem les més importants  propostes que al llarg del segle XX, han vist la llum i que ens afecten.  

A 1933 l'historiador Felip Mateu i Llopis, publica una proposta de divisió comarcal valenciana inspirada en els criteris amb els que mesos abans s'havia aprovat la Divisió Comarcal de Catalunya de Pau Vila, és a dir, en factors com la geografia, la història o la llengua. En aquesta divisió Beneixama, el Camp de Mirra i la Canyada es troben, amb Villena, Novelda o Monòver, a la Comarca Il·licitana, que inclou pràcticament tots els pobles del Vinalopó i com a excepció als criteris generals, ací no té en compte el factor lingüístic. Per la seua part Biar figura a la de Comarca de Xixona, i Banyeres a la de Benicadell-Mariola. A l'any 1934, l'escriptor Emili Beüt i Belenguer, pronuncia una conferència al Cercle d'Actuació Valencianista on presenta un nou projecte de comarcalització amb quaranta una demarcacions, que finalment es publicarà en 1970 baix el títol Les comarques valencianes, on les tres pobles, junt a Biar, passen a la comarca de la Serranía d'Alcoi, que comprendrà pràcticament tota la Mariola i gran part de la Muntanya d'Alacant. Beüt dona una importància predominant al criteri lingüístic, i molt poca a la funcionalitat. La següent proposta la farà l'historiador Luis Querol Roso 1946 amb Geografia Valenciana, una proposta molt pareguda a la de Mateu i Llopis, si bé la Comarca Il·licitana la dividix en dos. De 1966 data la proposta de Manuel Sanchis Guarner que dividix l'Antic Regne en trenta comarques, apareixent els nostres quatre pobles a la zona d'Alcoi. Guarner utilitza criteris poc coherents en opinió d'alguns, fallant de nou la vessant funcional, com seria al nostre cas.  

La quinta proposta es la del geògraf català Joan Soler i Riber, possiblement la que més influencia ha tingut gràcies a la difusió que va obtenir per la seua publicació a la Gran Enciclopèdia Catalana i la Gran Enciclopèdia de la Región Valenciana. Un fet que contribuirà a un relatiu èxit es que evita els enfrontaments localistes utilitzant en lo possible noms geogràfics per a definir les comarques, i sols quan això no pot ser o quan la importància de la capital es aclaparadora, pilla el d'aquesta. Amb el primer paradigma, les poblacions de la Conca del Vinalopó, s'agruparan al Baix, Mitja i Alt Vinalopó, en tant que l'antiga Serranía d'Alcoi es convertirà en l'Alcoià. Soler busca amb la seua divisió oferir operativitat funcional a les comarques, que sempre giren al voltant d'una capitalitat que proveirà dels serveis fonamentals a tots els seus ciutadans, perseguint un equilibri en quant a l'extensió de les trenta dos comarques que proposa, no important-li el mateix equilibri en quant a l'aspecte demogràfic; no obstant i per damunt de tot, el principal criteri de divisió es la llengua, el que el du a la incoherència per exemple de separar Elda i Petrer en dues comarques distintes. En aquesta proposta els nostres quatre pobles passarien a l'Alcoià, que per contra i respecte a la de Beüt i Belenguer perdria Bocairent i el Comtat.

La següent proposta data de 1965 i apareix amb la denominació de Las provincias y sus comarcas, a iniciativa del Ministeri de la Governació. Dividix el nostre territori en trenta set comarques baix les paràmetres de “homogeneïtat, dependència, complementarietat i tendències futures”. En ella els quatre pobles s'adscriuen a l'Alt Vinalopó.

A 1970 el geògraf Antoni Lopez Gómez amb L'estructura econòmica del País Valencià, contribuïx al debat amb una doble proposta, per una banda assenyala unes comarques geogràfiques bàsiques, i per l'altre, les comarques que entén històriques. Tan en aquesta com en la que Vicenç Rosselló elabora a 1965 de la província d'Alacant, ens situa de nou a l'Alt Vinalopó.   

A 1980 un grup d'economistes agrupats al voltant de la societat Pomociones Económicas Valencianas, S.A. (Prevasa), donen a conéixer una nova proposta basada en part a la de López Gomez de 1970. Baix paràmetres demogràfics i econòmics, apliquen criteris eminentment funcionals, com l'accessibilitat o la dependència a una capçalera comarcal, buscant la correcció dels desequilibris territorials i deixant en segon lloc altres com l'historia o la llengua. A esta proposta els nostres pobles queden inclosos a la comarca de l'Alt Vinalopó.

Al següent any 1981, els també economistes Bernardí Cabrer i Borrás i María José Ribera Ortín, publiquen Los desequilibrios espaciales: una comarcalización del País Valenciano. Utilitzant criteris eminentment funcionals i econòmics, també ens adscriuen a l'Alt Vinalopó, que inclús es veu ampliat amb la Foia de Castalla. 

Viçens Rosselló dona a conéixer un nou projecte, redactat a 1982 però publicat a 1987, que critica els punts dèbils del de Soler, a saber: que es basà en àrees mercantils pròpies de “l'economia del carro”, invalidades per les noves comunicacions que llavors començaven a construir-se, que no reconeix algunes divisions històriques fortament consolidades com la veïna Foia de Castalla, i que el criteri lingüístic prevalguera sempre per damunt d'altres, com passa al dividir per exemple Elda i Petrer, com ja hem dit, pel fet de la llengua que en cada una es parla de manera majoritària. Rosselló presenta un projecte de dotze comarques, que acabarien sent-ne setze, davant d'una comissió d'experts convocada pel primer Consell de la Generalitat Valenciana, a les que s'afegirien les zones metropolitanes de València i Sagunt. En aquesta proposta es fa, per un costat reconeixen la realitat provincial, pel que les comarques s'adapten sempre a eixa divisió, i per altra part, buscant un mínim de cent mil habitants, de forma que els serveis que donen als seus habitants puguen ser complets. En aquesta proposta Biar, Beneixama, El Camp i La Canyada quedem com a zona d'adscripció dubtosa, entre la Comarca d'Elda i la de l'Alcoià.

En 1988 la Direcció General d'Administració Local de la Generalitat Valenciana publica un model d'ordenació territorial anomenat Demarcaciones Territoriales Homologadas (DTH), que en certa manera intenta arreplegar les punts positius tant de la proposta de Soler com de la de Rosselló fonamentalment, a la volta que respecta els límits provincials. Estructura el territori en tres nivells, de baix a dalt, el primer a partir de la proposta de Soler, si bé en el que a nosaltres respecta, redefinix l'ordenació al voltant del Vinalopó, assignant els nostres quatre pobles a l'Alt Vinalopó junt a Sax i Salines, amb capital a Villena, en tant que la del Mig Vinalopó s'engrandirà amb les Fondons i Asp entre altres, amb capital a Elda. El segon nivell coincidix amb la distribució de Roselló (excepte amb la Vall d'Albaida, que passa de Gandia a Xàtiva); i el tercer nivell vendrà definit per les tres províncies. Aquesta divisió, si bé no estava emparada per una llei de comarcalització com a tal, serà la base del diferents demarcacions territorials que es creen: sanitàriament les nostres quatre pobles estan adscrits a l'Àrea d'Elda, al Mapa Escolar estem a l'àrea 28 de l'Alt Vinalopó, com també al Mapa Agrari on ens situem a l'OCA A04 de l'Alt Vinalopó, o al Partit Judicial de Villena, etc.       

Com es veu, moltes han sigut les propostes, però sols l'ultima ha tingut una vigència efectiva. Queda pendent una llei de mancomunitats que, respectant la divisió assentada per la DTH, facilite als diferents municipis la col.laboració a través d'aquesta figura administrativa. En aquest moment la constitució de mancomunitats és voluntària per part dels diferent municipis (a diferencia de Catalunya o Aragó, que es obligatòria a partir de la divisió comarcal), i és d'esperar que així continue sent-ho, donat que son els que millor coneixen les necessitats i els àmbits de col.laboració de cadascú. Beneixama, el Camp de Mirra i La Canyada formen una Mancomunitat que funciona raonablement bé, i desenvolupa tasques de serveis socials, arreplegada de residus, neteja d'edificis públics, etc. Els mateixos tres pobles, junt a Villena, mantenim un altra Mancomunitat encarregada de la depuració dels aigües residuals, que es realitza a l'EDAR situada a aquesta ciutat.

Es de suposar que si en algun moment la Generalitat Valenciana, que estatutàriament és la competent en la divisió comarcal, vol canviar l'actual situació, atenga l'opinió dels veïns, que a la fi som els primers interessats en tot el què ens afecta, i no es deixe llevar sols per raons ideològiques.